Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Levenhypotheek

Op 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels voor de hypotheekrente veranderd. Als starter moet u een hypotheek afsluiten die binnen dertig jaar wordt afgelost. Om uiteindelijk recht te hebben op hypotheekrenteaftrek lost u af via een annuïtair schema. Door deze vernieuwde hypotheekregels is het niet meer mogelijk om een levenhypotheek af te sluiten. Heeft u al een levenhypotheek? Dan kunt u deze meenemen in een nieuwe hypotheekconstructie. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact m met ons op.

Hoe werkt een levenhypotheek?

Bij een levenhypotheek lost u gedurende de looptijd niet af. Er wordt een levensverzekering afgesloten die aan het einde van de looptijd wordt uitbetaald. Hiermee kunt u de hypotheek afbetalen. Het is een flexibele hypotheekvorm, omdat u de dekking van de levensverzekering eenvoudig (tijdelijk) kunt wijzigen.

Bij een levenhypotheek kunt u kiezen uit veel beleggingsmogelijkheden, waardoor het soms ten onrechte een beleggingshypotheek genoemd. Met de spaarpremie worden units aangekocht in één of meer beleggingsfondsen van de hypotheekverstrekker zelf of van andere beleggingsfondsen. Het spaardeel van de premie kan variëren tijdens de looptijd. Zo kunt u steeds opnieuw bepalen hoe u uw spaardeel belegt. Vaak is het rendement op het spaardeel van een levenhypotheek hoger dan bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek. Het rendement is niet gegarandeerd, maar afhankelijk van het beleggingsresultaat.

Bij een levenhypotheek is het mogelijk dat u meer vermogen opbouwt dan de grootte van uw hypotheekschuld. Dit kan aan het eind van de looptijd fiscale gevolgen hebben. De uitbetaling van het kapitaal is tot een maximum van uw hypotheekschuld onbelast. Over de rest betaalt u wél belasting.

Kenmerken

  • Geen verplichte aflossing tijdens de looptijd
  • De maandlasten bestaan uit hypotheekrente en verzekeringspremie
  • Gelijkblijvende maandlasten zolang de rente van de hypotheek niet wijzigt
  • Aflossen aan het einde van de looptijd met de uitkering van de levensverzekering
  • Het rendement niet gegarandeerd maar afhankelijk van het beleggingsresultaat
  • Polis meenemen naar hypotheek bij andere bank
  • Overlijdensrisicodekking inbegrepen en eventueel los aan te vullen
  • Kan een basis vormen voor een interessante hypotheekconstructie die aansluit op uw wensen en omstandigheden (denk aan pensioen of aan arbeidsongeschiktheid)


Terug naar overzicht

Kom in contact

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Wij zetten ze graag voor u op een rij.