Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Annuïteiten- en lineaire hypotheek

Als starter kunt u kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Deze leningen moeten volgens de nieuwe belastingregels binnen dertig jaar worden afgelost. Daarom zijn alleen deze twee hypotheekvormen fiscaal interessant voor starters. Het voordeel van deze hypotheekvormen is dat u aan het einde van de looptijd de hele eigenwoningschuld heeft afgelost.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de looptijd maandelijks hetzelfde bedrag. De annuïteit is de maandelijkse som van rente en aflossing. Het maandelijks te betalen bedrag blijft hetzelfde, maar de samenstelling verschuift wel. Zo is uw aflossing in het begin laag en later hoog, waardoor u geleidelijk aan steeds minder fiscaal voordeel heeft.

Op de helft van de annuïteitenhypotheek is ongeveer één derde afgelost. Het is mogelijk om extra af te lossen, maar overleg dit met uw adviseur of dit voordelig voor u is. Als u tussentijds extra aflost, betaalt u mogelijk boeterente.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u gedurende de looptijd maandelijks hetzelfde bedrag af, waardoor uw hypotheekschuld afneemt. Het bedrag dat u aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek. Door dat uw hypotheekschuld maandelijks afneemt, nemen de rentelasten die u moet betalen ook af.

Hoe kleiner de hypotheek, hoe minder rente u betaalt. Hierdoor heeft u in het begin veel renteaftrek en later minder. Een lineaire hypotheek is dus geschikt voor huiseigenaren die nu een relatief hoog salaris hebben en waarbij de toekomst nog onzeker is. Denk bijvoorbeeld aan vervroegd pensioen.

Kenmerken annuïteitenhypotheek

 • Een vaste einddatum
 • Recht op hypotheekrenteaftrek
 • Vaststaande annuïteit met maandelijks hetzelfde te betalen brutobedrag
 • Periodieke aflossing tijdens de looptijd, zodat u zeker uw hypotheek aflost
 • De samenstelling rente/aflossing verandert gedurende de looptijd
 • Vaak afgesloten door starters vanwege de relatief lage maandlasten in het begin

Kenmerken lineaire hypotheek

 • Een vaste einddatum
 • Recht op hypotheekrenteaftrek
 • Aflossing is iedere maand hetzelfde, zodat u zeker uw hypotheek aflost gedurende de looptijd
 • Veel hypotheekrenteaftrek in het begin van de looptijd
 • Aan het eind van de looptijd minder fiscaal voordeel
 • In het begin hoge maandlasten die gedurende de looptijd afnemen
 • Een lineaire hypotheek is uiteindelijk voordeliger dan een annuïteitenhypotheek maar dat is pas na vijftien jaar te merken

Verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag dat u aflost in de beginperiode laag en tegen het einde van de looptijd hoog. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag dat u aflost gedurende de looptijd hetzelfde. Hierdoor is een lineaire hypotheek in het begin duurder dan een annuïteitenhypotheek. Maar op het einde juist goedkoper.

Nieuwe belastingregels

Door de nieuwe belastingregels is het sinds januari 2013 niet meer interessant om andere hypotheekvormen af te sluiten. Wilt u weten over welke hypotheekvormen dit gaat?

Annuiteitenhypotheek Lineaire hypotheek
Iedere maand hetzelfde bruto maandbedrag Iedere maand dezelfde aflossing
Netto maandlasten gaan omhoog Netto en bruto maandlasten gaan omlaag
Aantrekkelijk als u in de toekomst meer inkomen heeft dan nu Aantrekkelijk als u nu een hoger inkomen heeft dan in de toekomst
Aflossing in het begin laag en later hoog Aflossing blijft hetzelfde
Helloquence 51716 Unsplash

"De lineaire hypotheek is, samen met de annuïteitenhypotheek, de enige hypotheekvorm die nog in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek."

- Karim Mehand, binnendienst adviseur Krediet & Advies

Kom in contact

Wilt u weten welke hypotheekvorm het best bij u past? Wij laten u graag alle mogelijkheden zien.