Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Aflossingsvrije hypotheek

Op 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels voor de hypotheekrente veranderd. Als starter moet u een hypotheek afsluiten die binnen dertig jaar wordt afgelost. Om uiteindelijk recht te hebben op hypotheekrenteaftrek lost u af via een annuïtair schema. Door deze vernieuwde hypotheekregels is het als starter minder interessant om één van de onderstaande hypotheken af te sluiten.

Aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het verstandig om alvast na te denken over het aflossen van uw hypotheek aan het einde van uw looptijd. De mogelijkheden hangen af van uw toekomstige inkomen. Gaat u met pensioen en is uw inkomen straks lager dan nu? Of wilt u uw hypotheek verlengen? Onze adviseurs helpen u graag bij het uitzoeken van uw mogelijkheden.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u iedere maand alleen de rente over uw hypotheek. Heeft u een vaste rente? Dan betaalt u tijdens de rentevast periode iedere maand hetzelfde bedrag. Bij de verkoop van het huis of aan het einde van de looptijd lost u de gehele hypotheek af. Meestal wordt de hypotheek afgelost met de waardestijging van de woning. Wanneer een woning niet in waarde stijgt of zelfs daalt, kunt u de hypotheek dus niet aflossen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal dertig jaar. Zo profiteert u dus dertig jaar lang van een maximaal fiscaal voordeel. Hierna vervalt de hypotheekrenteaftrek, waardoor uw netto maandlasten behoorlijk stijgen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

‘Aflossingsvrij’ houdt in dat u alleen rente betaalt en niet aflost. Er wordt geen vermogen opgebouwd en aan het einde van de looptijd is uw schuld even hoog als toen u begon. Dit betekent ook dat u geen inleg of premie betaalt voor het opbouwen van vermogen, alleen hypotheekrente over de hypotheeksom. Op eigen initiatief kunt u aflossen, maar dit is niet verplicht. De schuld blijft tijdens de looptijd dan hetzelfde. Hierdoor is de aflossingsvrije hypotheek verhoudingsgewijs een risicovolle hypotheek.

Kenmerken

  • Maandelijks alleen rente betalen
  • Vaste lage maandlasten
  • Maandelijks aflossen niet verplicht
  • Hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd even hoog
  • Geen hypotheekvrije woning
  • Er zelf voor zorgen dat uw hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost
  • Mogelijk om (een deel van) uw hypotheek om te zetten in een annuïtaire of lineaire hypotheek, waardoor u automatisch elke maand een bedrag aflost

Kom in contact

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Wij zetten ze graag voor u op een rij.